perjantai 7. kesäkuuta 2013

Yawning Man - Surffailua helleaallon jälkimainingeissa


Kesän ensimmäisen helleaallon jälkeen tekee mieli tuulettaa kämpän lisäksi korvakäytävät. Yksi desert rockin merkittävimmistä bändeistä on tähän tarkoitukseen täydellinen. Yawning Man on mielenkiintoinen yhtye desert rock -skenessä, koska sen soundi eroaa niin selkeästi kaikesta muusta. Raskaan riffirockin sijaan Yawning Manin musiikissa soi surf rock ja jazz.

Kaliforniassa vuonna 1986 perustetun Yawning Manin ensimmäistä levyä saatiin odottaa lähes 20 vuotta. Raukeasti rullaava Rock Formations -albumi ilmestyi 2005. Sitä ennen bändin tuotannosta sai nauttia vain hankkimalla jostain käsiinsä demokasetteja, joita kopioitiin eteenpäin. Neljä vuotta sitten nämä demonauhat julkaistiin The Birth Of Sol -nimisenä mp3-pakettina. Äänenlaatu on mitä on, mutta fiilishän sen ratkaisee.

Oma ensikosketukseni bändiin tapahtui kuunnellessa Kyussin viimeiseksi jäänyttä ...And the Circus Leaves Town -levyä. Kansia selaillessani huomasin, että yksi levyn parhaista biiseistä, Catamaran, on coveri. Tosin alkuperäisestä kappaleesta ei vielä tähänkään päivään mennessä ole demovetoa hiotumpaa versiota. Lainabiisin selittänee se, että Yawning Manin rumpali Alfredo Hernández paikuttaa rumpuja myös ...And the Circus Leaves Town -levyllä.

Catamarania ei voida pitää malliesimerkkinä Yawning Manin musiikista. Ensinnäkin siinä on vokaalit, joita ei löydy julkaistujen studioalbumien biiseistä. Toiseksi se on suoraviivaisempi ja tiiviimpi kuin bändin biisit yleensä. Tämän takia Rock Formations yllätti ensimmäisellä kuuntelukerralla. Levy on psykedeelistä surf-jammailua, jossa nautitaan jazzin vapauksista.

Muutama kuukausi Rock Formationsin jälkeen Yawning Man pisti ulos neljän raidan Pot Head EP:n. Pot Head on selkeästi rujompi kuin Rock Formations, mutta kovinkaan raskaaksi ei sitäkään voi luonnehtia. Sama surf-fiilis on mukana säröllä terästettynä.

Pari vuotta sitten Yawning Manilta tuli Nomadic Pursuit -niminen albumi, jota ei vielä löydy kokoelmastani. Muutaman kerran levyn youtubesta kuunnelleena voin vain sanoa, että sama meininki jatkuu ja se on hyvä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti